πνιγμός

Πνιγμός ορίζεται ως η αναπνευστική ανεπάρκεια που προκαλείται από εμβάπτιση ή βύθιση σε υγρό στοιχείο και βρίσκεται στην κορυφή των αιτιών θανάτων παιδιών που οφείλονται σε ατύχημα. Προφανώς το πρόβλημα παρουσιάζεται ενισχυμένο σε χώρες με μεγάλο μήκος ακτών όπως η πατρίδα μας.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση – Πνιγμός

Η καλύτερη αντιμετώπιση εμφανέστατα είναι η πρόληψη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειοψηφία των πνιγμών συμβαίνουν σε πισίνες, τεχνητές λιμνούλες κτλ και σε μικρό βάθος νερού. Η επιτήρηση των παιδιών σε τέτοιους χώρους και η φύλαξη τους όπου είναι δυνατόν ώστε να μην είναι προσβάσιμοι σε παιδιά χωρίς την παρουσία ενήλικου ατόμου θα προλάμβανε μεγάλο ποσοστό αυτών των θανάτων.

Πώς αντιμετωπίζω ένα επεισόδιο πνιγμού;

H αντιμετώπιση επεισοδίου πνιγμού βασίζεται στο τρίπτυχο:

βασική υποστήριξη της ζωής (ΚΑΡΠΑ),
προστασία της Αυχενικής Μοίρας Σπονδυλικής Στήλης (ΑΜΣΣ),
διαχείριση της υποθερμίας.
Πιο αναλυτικά:

1. Βασική υποστήριξη της ζωής (ΚΑΡΠΑ) – Πνιγμός

H έγκαιρη εφαρμογή ΚΑΡΠΑ, συνδέεται και με καλύτερο τελικό αποτέλεσμα. Το πόσο ζωτικής σημασίας είναι ο χρόνος εφαρμογής ΚΑΡΠΑ τονίζεται από το γεγονός ότι υπάρχει η σύσταση για εφαρμογή της ακόμα και κατά τη διάρκεια της απομάκρυνσης από το νερό.

Συνεπώς σε παιδί απνοϊκό / άσφυγμο εφαρμόζεται ΚΑΡΠΑ και τίποτα άλλο. Αγνοήστε τυχόν κραυγές που θα σας καλούν να «βγάλετε το νερό από τα πνευμόνια» ή «το στομάχι». Από τους πνεύμονες δε βγαίνει, από το στομάχι αν βγει σε αυτήν τη φάση το μόνο που θα κάνει είναι να επιδεινώσει την κατάσταση εαν το θύμα εισροφήσει ΚΑΙ γαστρικό περιεχόμενο!

Αντιθέτως στη φάση ανάνηψης ενδέχεται να βγει ακούσια γαστρικό περιεχόμενο οπότε θα πρέπει να προστατέψουμε το παιδί από το ενδεχόμενο εισρόφησης είτε στρέφοντας το προς το πλάι ή εαν βρίσκεται σε φορείο, τραπέζι κτλ ανασηκώνοντας την επιφάνεια αυτή από την πλευρά που βρίσκονται τα πόδια.

2. Προστασία της Αυχενικής Μοίρας Σπονδυλικής Στήλης (ΑΜΣΣ)

Εάν δεν είσαστε σίγουροι για το τι συνέβη ακριβώς ή αν αυτό που συνέβη βάζει την υποψία κάκωσης της ΑΜΣΣ διαχειριστείτε το περιστατικό με δεδομένο ότι υπάρχει βλάβη και προστατέψτε την ΑΜΣΣ.

3. Διαχείριση της υποθερμίας

Απομακρύνετε τα βρεγμένα ρούχα και ζεστάνετε το παιδί.

Tέλος εάν το παιδί δεν έχει τις αισθήσεις του αλλά έχει αυτόματη αναπνοή και σφυγμό βάλτε το σε θέση ανάνηψης που είναι οποιαδήποτε άνετη για το παιδί θέση το διατηρεί στο πλάι του. Έτσι θα αποφευχθεί εισρόφηση τυχόν εμετού από το ενδεχομένως γεμάτο με νερό στομάχι του.

Tip: Ενημερωθείτε πως αντιμετωπίζουμε ένα περιστατικό εγκαύματος.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περικλέους 1 & Κηφισίας

gspyridis@surgery4kids.gr

Surgery4kids